Karate – Do2018-05-28T19:28:12+02:00

Najočitnejši pozitivni učinek učenja karateja je izboljšanje telesnega zdravja. Učenec se nauči redne telesne vadbe večkrat tedensko, kar je ena izmed najbolj zdravih življenjskih navad. Rezultat redne telesne vadbe je uravnavanje krvnega tlaka in obtoka, zmanjšanje ravni holesterola v krvi ter posledično manj obiskov pri zdravniku, kar zniža stroške zdravniške oskrbe. Dodatno učenec izboljša gibljivost mišic in sklepov, kar poveča možnosti preživetja prometne nesreče in zmanjša verjetnost telesnih poškodb v primerjavi s ponesrečencem, ki ne trenira karateja.

Malo manj očiten pozitiven učinek učenja karateja je izboljšanje duševnega zdravja. Predstavljajte si prelepo plažo s palmami ali pa da vdihavate svež gorski zrak, medtem ko občudujete lepote gorskega jezera. Brez psihičnega stresa se enostavno počutite lažje, vse mišice so sproščene – takrat občutite svobodo dojemanja lepih reči v življenju. Vsak posameznik ima to stanje duha stalno uskladiščeno v svojem spominu. Po dveh urah utrujajoče vadbe karateja se učenec počuti popolnoma utrujenega: vse mišice in celotno telo se sprostijo, kar iz spomina prikliče uskladiščen občutek popolne sprostitve. To je eden od največjih darov narave – mehanizem razgradnje psihičnega stresa skozi telesno vadbo. Vsakič, ko Sensei učenca vodi do roba njegovih zmogljivosti, ta uporabi 100 % svoje psihične koncentracije, samo da zdrži. V tem trenutku učenec ne more misliti na nič drugega, saj enostavno nima dovolj psihične energije za nič drugega. To je popolna uporaba teorije »Zen«: »Bodi tukaj, zdaj!« Učenec se nauči pomembne lekcije za življenje – da se spopade samo z eno nalogo naenkrat; do take učinkovitosti pri katerikoli nalogi lahko pride le, ko je naenkrat v nalogo usmerjene 100 % psihične energije. Dejanski pozitivni učinek tega spoznanja je učenčev uvid, da če v nalogo usmeri 100 % energije, do rezultatov pride učinkoviteje in hitreje. Tako se lahko sproščeno loti naslednje naloge, da bi dosegel več.

Povečanje samozavesti in samopodobe temelji na dejstvu, da si učenci zastavijo cilj, se osredotočijo nanj, naredijo, kar je treba za dosego cilja, dosežejo cilj in so na koncu nagrajeni z napredovanjem v nov pas. To je okvirna formula za življenjski uspeh. Cilj učenca je osvojitev črnega pasu. Pot tisočih kilometrov lahko prehodi korak za korakom. Sensei razdeli dolgo pot do cilja z več manjših vmesnih ciljev – barvnih pasov. Ko je cilj enkrat zastavljen, možgani zahtevajo spremembo obnašanja – preusmerijo pozornost, vzpodbudijo akcijo in zagotovijo stalen trud v organizirani in disciplinirani obliki. Napredek se v karateju meri po sistemu rangiranja s pasovi. Po vsakem testu za pas učenec dobi povratno informacijo ocenjevalca – izve za svoje močne in šibke točke ter prejme skrbno izbrana navodila za nadaljnjo rast kot mojster borilnih veščin. Vsak pas je nagrada za uspešno dosežen kratkoročni cilj, ki osvobodi duha in odpre obzorje za izpolnitev naslednjega cilja. To je trenutek, v katerem se učenec zave, da mu je uspelo kljub oviram in skoraj nemogočim okoliščinam, kar je psihološka hrana za rastočo samozavest in boljšo samopodobo. To je trenutek, v katerem učenec postane bolj samozavesten glede svojih sposobnosti samoobrambe, ko njegova samozavest naraste z zavedanjem, da:

  • cilji dajejo življenju smisel in smer,
  • doseganje ciljev je merilo uspeha v življenju,
  • z dobrim načrtom, disciplino in pravimi dejanji je moč doseči katerikoli cilj,
  • konstruktivne povratne informacije ali zaslužena nagrada sta mehanizma, ki prinašata občutek zadovoljstva in okrepita vzorce, ki prinašajo uspeh.

Nekega vročega popoldneva sta se v Texasu dva kavboja, mlad in star, soočila s čredo energičnih mladih konj, da bi jih ujahala in trenirala. Mladenič se je začel pritoževati, da je preveč konjev, da bi vse jahal. Starec se je obrnil k njemu in rekel: »Sine, nehaj se pritoževati o tem, koliko jih je, imaš samo eno rit, zato lahko jahaš samo po enega naenkrat.« To uči šola karateja – nehaj se obremenjevati s tem, koliko projektov ali domačih nalog imaš – ukvarjaj se z eno nalogo naenkrat. Zakaj? Samo tako, da za eno nalogo uporabiš 100 % energije in koncentracije, prinese najboljši izkoristek energije – vse drugo je samo izguba energije in časa.

Učenje in izvajanje tehnik samoobrambe

Psihološko bogastvo znanja tehnik samoobrambe je v zavedanju, da imaš, kar je potrebno, da bi samega sebe branil, kadarkoli bi bilo to potrebno, kar prinaša občutek samozavesti in duševnega miru.

Sklepanje novih prijateljstev

Sklepanje novih prijateljstev je enostavno, če imaš skupne cilje in se skupaj potiš za dosego teh ciljev. Ta princip deluje na bojišču, v šoli, v službi. Še lažje je v šoli karateja, saj si lahko prepričan, da ima večina karateistov vsaj eno skupno lastnost – močno voljo in borbenost.